Gå til hovedinnhold

Sommerlesning for enhver smak

Publisert i Altaposten 21. juli 2017

Som ferielektyre til Altapostens lesere i år har jeg valgt ut litteratur fra hele verden. Her kan du besøke Vietnam, Indonesia, Russland, USA, England, og Norge. Jeg har lest både lett tilgjengelige bøker og de som er litt mer krevende, og så håper jeg at noen blir fristet til å stifte nærmere bekjentskap med noen av sommerens utvalgte lektyre.



Dinah Jefferies : Silkehandlerens datter : Vigmostad Bjørke : 436 sider

Klisjé på klisjé

På romanens første side finner man den mest klisjéfylte åpningen av dem alle:

”Nicole kastet et siste blikk i speilet og overveide. Skulle hun feste en fuksia i det lange svarte håret for å matche kjolen med kinakrage som hun hadde fått laget til denne dagen? Kjolelivet satt som en ekstra hud på den slanke skikkelsen, og når hun beveget seg, virvlet skjørtet og falt nesten helt ned til gulvet.”

Nå vet vi at vår hovedperson er nydelig, men dette er hun ikke klar over selv – til tross for at hun bruker mye tid foran speilet.  Nicole har en storesøster, Sylvie,  som helt oppskriftsmessig er hennes rake motstykke, og Nicole ønsker å se ut som henne.

Året er 1952, byen er Hanoi, og landet er Vietnam. Det er urolige tider i landet, og motsetningene mellom de franske og vietnamesiske borgerne blir stadig sterkere. Nicoles far er en fransk velstående silkehandler og han har vært alenefar for de to døtrene etter at hans vietnamesiske kone døde da hun fødte Nicole. Døtrene har alltid blitt behandlet ulikt, og nå lar faren Sylvie overta hele firmaet, mens Nicole får overta en  nedstøvet silkebutikk i den fattige delen av Hanoi.

De to døtrene forelsker seg i samme mann, og misforståelsene og intrigene står i kø. Handlingen følger velkjente mønstre. Det er ingen litterære overraskelser her, men dette er en underholdningsroman og den må derfor vurderes som det. Boka har én stor fordel og det er at den beskriver den første Indokina-krigen (den franske krigen), og gir leseren et bakgrunnsteppe for vietnamkrigen.

Terningkast 3



Eka Kurniawan : Skjønnhet er et sår : Pax, 448 sider

Frodig slektskrønike fra Indonesia

”En ettermiddag ei helg i mars sto Dewi Ayu opp av graven etter å ha vært død i tjueen år. En gjetergutt ble vekket av luren under et frangipanitre, han tisset i kortbuksene og hylte, og de fire sauene hans løp til alle kanter mellom steiner og plankegravminner som om en tiger var blitt kastet inn blant dem.” Slik starter denne veldig gode og veldig merkelige romanen. Dewi Ayu var den vakreste av alle prostituerte, og da hun døde hadde hun fire døtre. De tre eldste var så vakre at de fleste menn nærmest mistet vett og forstand når de så dem, mens den yngste var det styggeste barnet noen hadde sett.

Forfatteren forteller Indonesias voldelige historie gjennom Dewi Ayu og hennes døtre og en slektskrønike med et stort persongalleri må nødvendigvis også bli merket av landets historie. Med andre ord – dette er en bok som beskriver tragiske og grusomme skjebner.

Den muntlige historietradisjonen er sterk i Indonesia og magien har en stor plass i folks hjerte. Det er også tydelig i romanen der det er vevd inn myter og legender og der spøkelser og ånder får stor oppmerksomhet, både psykisk og fysisk.

Terningkast 5



Orhan Pamuk : Kvinnen med rødt hår : Gyldendal, 272 sider

Fedre og sønner


Cem vokser opp i Istanbul og drømmer om å bli forfatter, men en sommerjobb som lærling hos en brønnmester skal forandre livet hans for alltid. Brønnmesteren har fått et oppdrag i en liten landsby noen mil fra Istanbul og Cem blir med han. Han får etter hvert et nært forhold til sin mester og han føler at brønnmesteren er som en far for ham. En kveld ber brønnmesteren Cem fortelle en historie til ham, og den unge gutten velger å fortelle om Kong Ødipus, en myte som er et gjennomgangstema i hele romanen.

Hver dag etter at gravingen er ferdig går Cem og brønnmesteren inn til sentrum av den lille landsbyen En kveld får Cem øye på en vakker kvinne med rødt hår. Hun er minst dobbel så gammelt som han selv og han blir helt oppslukt av henne. Han tenker på henne hele tiden, og hver kveld går han rundt i den lille landsbyen for å lete etter henne. Til slutt finner han henne, og hun inviterer han med seg hjem.

Romanen er tredelt, der Cem forteller første og andre del, mens kvinnen med det røde håret forteller tredje og avsluttende del.

Sakte vokser det frem et spenningsfelt i romanen, og selv om boka er ganske kort føles hovedpersonene som gamle kjente når romanen nærmer seg slutten. Det er imponerende hvordan Pamuk blander myter og fortellinger fra øst og vest og syr dette sammen til en roman som både beveger og engasjerer.

Terningkast 5



Lionel Davidson : Ravnen : Pelikanen : 456 sider

Spenning og drama i Sibir

Med en helt som er en blanding av James Bond, MacGyver og Brad Pitt ble dette en voldsom spennende thriller. Hovedpersonen er Johnny Porter. Han har en doktorgrad i biologi og i tillegg har han en usedvanlig språkbegavelse. Porter er indianer fra Canada, og snakker stammespråket, i tilegg snakker han flytende engelsk, koreansk, japansk, russisk og språkene til urfolkene i Sibir.

Han er usedvanlig smart, usedvanlig kjekk og usedvanlig handy, noe som kommer godt med når han utsettes for mange prøvelser.

Johnny er over gjennomsnittig flink til det meste, og når en professor på universitetet i Oxford får en merkelig kryptert melding på ett sigarettpapir er det Johnny som til slutt må løse mysteriet på vegne av vestlig etterretning. Det viser seg at en kjent forsker roper om hjelp (via sigarettpapir som er smuglet ut fra en hemmelig og hittil ukjent forskningsstasjonen i Sibir) og det er ingen andre i hele verden enn vår helt Johnny som kan klare å smugle seg selv inn i denne hemmelige forskningsstasjonen på verdens mest øde plass. Det blir skummelt og det blir detaljert, og til tross for at jeg vanligvis gir blaffen i både laksefiske og hvordan man skur sammen en bilmotor leste jeg også disse detaljerte beskrivelsene nøye. Forfatteren har klart å sette sammen en klassisk spenningsroman som har det meste, og hvis man ser bort fra en litt for karikert hovedperson så har denne thrilleren alt man kan ønske seg i en god spenningsbok.

Terningkast 5



Gill Paul : I gode og onde dager : Aschehoug : 494 sider

Kjærlighetsroman på to tidsplan

I 2016 oppdager Kitty Fisher  at ektemannen Tom har vært utro. Hun bestemmer seg for å forlate ham øyeblikkelig og setter seg på et fly fra London med kurs for New York. Noen måneder tidligere hadde hun arvet en hytte ved Akanabee-sjøen i delstaten New York. Arven var kommet helt overraskende på henne, hun visste ikke at hun hadde hatt en oldefar i USA, men nå passet det henne godt. Hun vil vekk fra alt i England. Kitty er en dyktig håndverker og hun bestemmer seg for å restaurere den gamle hytta. Det dukker snart opp flere hemmeligheter, allerede den første kvelden finner hun et lite smykke prydet med juveler og merket med Fabergé.

I 1914 er Russland med i første verdenskrig og Vinterpalasset i Petrograd (St. Petersburg) ble gjort om til sykesaler for sårede offiserer. Den vakre og kjekke Dmitrij blir pleiet av storfyrstinne Tatjana, tsar Nikalai II nest eldste datter. Tatjana er også vakker og ven og ungdommene blir forelsket. Dmitrij kjøper en liten hund til Tatjana, og hun bestiller et halsbånd fra familiejuveleren – altså Fabergé.

De fleste kjenner til skjebnen til Romanovene –  Tsar Nikolai II, hans kone og de fem barna ble drept natt til 17. juli 1918 av bolsjevikene. Det finnes mange vandrehistorier om at ikke alle fem barna ble drept, og denne romanen baserer seg på at Tatjana kan ha overlevd.

Forfatteren har brukt historiske kilder og beskrivelsene fra hvordan Romanovfamilien levde er basert på dagbøker og fotografier av familien. Jeg er nok enn gjennomsnittlig interessert i Russlands historie og kjente igjen mye fra bøker jeg tidligere har lest.  Men – dette er en underholdningsroman som henvender seg til et publikum som er opptatt av helt andre ting enn hva jeg er, og jeg fikk irritasjonsrynker i panna da jeg leste hva Dmitrij tenkte om Tatjanas kjøpevaner, og dette er mens han er soldat og ikke kjenner henne: ”Han visste at klærne hennes var designet av franske moteskapere, at hun fikk hattene sine sendt fra en fasjonabel forretning i London; at parfymen hennes var fra Brocard & Co og skoene fra Henry Weiss”. Vet soldater slikt? Jeg klarer ikke helt å se for meg det.

Dmitrij er Kittys oldefar, og i hytta finner hun en gammel dagbok – skrevet på russisk. Romanen veksler mellom fortid og nåtid der vi følger Romanovene og Dmitrij for hundre år siden, og der vi følger Kittys arbeid både med seg selv og hytta. 

Terningkast 3




Britt Karin Larsen : Av lys er du kommet : Cappelen Damm : 184 sider

Britt Karin Larsen er en av mine norske favorittforfattere, og hun skuffer ikke denne gangen heller. Mange kjenner Larsen fra tatertrilogien og bøkene fra Finnskogen, og i denne boka sneier hun innom mye kjent problematikk fra disse bøkene. Hovedpersonen er Anni, en godt voksen kvinne som ble adoptert bort som liten, og som nå leter etter moren sin. Historien veksler mellom Annis barndom som pleiebarn på en gård, og Annis leting etter mora som voksen.

Anni vokste opp som pleiedatter sammen med Bror, en noe eldre gutt som familien hadde tatt til seg tidligere. Det var lite kjærlighet og omsorg å finne, og pleiebarna var tatt inn til familien fordi de ga både arbeidskraft og noen ekstra kroner. På gården fantes også Kindelman, en ung mann som var den beste vennen til Bror, og også den Anni likte best. Kindelmann fortalte historier om hvordan han og moren rømte under krigen, og han lærte Bror å drikke. For Bror ble drikkingen løsningen på det meste, og som voksen kunne Anni finne han på hovedstadens brune puber når hun trengte å snakke med han. Selv fikk hun en barn som nå snart skal feire sin femtiårsdag, og Anni klarer ikke slippe tanket på sin egen mor. Spørsmålet som står sentralt er hvordan man kan gi bort sitt eget barn, og mye av handlingen i boka spinner rundt dette.

Jeg likte denne boka godt, selv om jeg nok synes at det blir noen snarveier her som blir for lettvinte. Larsen skriver ikke lettbent underholdningslitteratur – hun skriver skjønnlitteratur som beveger og utfordrer, og hun gjør det til dels i denne boka også selv om tilfeldighetene blir for mange, og noen av løsningene for opplagte.


Terningkast 5

Kommentarer

  1. Prøver igjen. Kun for å si at jeg skal lese Pamuk om den rødhårede, straks jeg er ferdig med den halvleste Paumuk og den svarte boka (tror den heter det). De gode og onde dagene ga jeg bort, derfor glad for at du ikke toppscoret. Ellers noterer jeg meg den fra Indonesia og lar resten seile sin egen sjø. Nå er det tross alt booker og bokhøst som gjelder, så lenge entusiasmen varer. Er jeg heldig holder den helt til jul.....
    (håper kommentarfeltet er fikset).

    SvarSlett
    Svar
    1. Er så glad for at du prøver igjen. Nå skal jeg beholde dette designet en stund. Booker og bokhøst blir heftig, og jeg regner med at entusiasmen varer til langt over jul. Dattra er kommet hjem på sommerferie og syns jeg er skikkelig ufin som ikke ser Game Of Thrones sammen med henne, men det er for voldsomt.

      Slett
  2. Fant den! - Men hjelp, helsikes terningkast, bare 3...?

    SvarSlett
    Svar
    1. Husket feil - jeg hadde lenge en firer på denne, men så begynte jeg å sammenligne med de andre bøkene i sommerlesningen, og da ble det den helsikas 3ern...

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Krigens modigste menn - Komsa Forlag - 103 sider : Forfatter Solgunn Solli

Operasjon Source 22. september 1943 klarte  mannskapet på tre miniubåter å ta seg inn i Kåfjord. De var tolv menn, fire i hver miniubåt, kun seks av dem kom levende fra operasjon Source.  Men hva skjedde i dagene og timene før, og hvordan var det egentlig å være gast ombord på Tirpitz?  Med utgangspunkt i sakprosabøker, opptak fra NRK, og reportasjer i aviser har jeg skrevet en bok om krigens modigste menn. Mitt mål har vært å gjøre boka så tilgjengelig som mulig, slik at alle som har lyst til å lese om heltene fra 1943 kan gjøre det. Her finner du ikke avansert marineteknologi, eller mange detaljer om våpen og torpedoer. Men du finner spenning, fortellinger om vennskap, om savn og om mot og vilje som overgår det meste av hva som kan forventes av noe menneske.  Boka er på vei fra trykkeriet og forventes å komme til Bodø og Alta i løpet av en ukes tid. Da håper jeg at nettbutikken min er helt ferdig slik at jeg kan begynne å selge boka. Den vil koste 349 kroner og i A...

Ingvild H. Rishøi : Stargate – en julefortelling : Gyldendal : 144 sider

Publisert i Altaposten 29. november 2021 Pikene med nålestikkene        Det er 10 år gamle Ronja som har fortellerstemmen i denne uforglemmelige julefortellingen.  Ronja  bor sammen med den 16 år  gamle storesøsteren   Melis sa og  den alkoholiserte  faren.  Til tross for at det er mye kjærlighet innad i familien bruker faren det meste av sin oppmerksomhet, sine penger og sin tid på  puben Stargate på Grønland.    Jentene spiser  H avrefras  med melk til de fleste måltidene, og det e r  Melissa som ringer til  farens kreditorer og lyver for å dekke over for ham. Ronja er full av håp om at faren en dag skal få seg en jobb, betale regninger, være sammen med dem, lage mat, og være en de kan stole på . Ronja drømmer om hytteturer der faren låser døra om kvelden og sier «i kveld skal ingen ut». Storesøster  Melissa har gitt opp håpet.      Jentene er livredde for barnevernet, ...

Gro Dahle : Hvem som helst, hvor som helst : Cappelen Damm, 154 sider

  Lekent og spenstig - Publisert i Altaposten 14. desember 2009 Gro Dahle er kanskje mest kjent for barnbøkene hun har gitt ut sammen med ektemannen Svein Nyhus, men hun har skrevet nær 50 bøker, deriblant flere diktsamlinger, prosabøker og novellesamlinger. Hvem som helst, hvor som helst inneholder 19 noveller, der 6 er delvis bearbeidede utgaver av tidligere publiserte noveller. Å lese tekster som Gro Dahle har skrevet gjør meg rett og slett glad. Slik var det også denne gangen. Språket er nydelig og temaene er allmenngyldige og viktige. Utdraget under er hentet fra novellen ”Du kan kalle meg hva du vil”, som tar for seg et vanskelig mor – datter forhold. ”Jeg så henne aldri når hun ikke hadde ansiktet på seg. Jo, én gang. Da hadde hun sittet i stuen fullstendig oppløst i tanker. Da var hun så naken i ansiktet at jeg så rett inn gjennom panseret av muskler og hud og skinn. ” Dahle har en skrivestil som til tider grenser til det naive, samtidig som bildene og temaene repete...