Catharina Ingelman-Sundberg: Svindel og multelikør : Silke forlag, 395 siderPublisert i Altaposten 1. mars 2013

Ny svensk underholdningsroman med pensjonister som med gode grep om rullatorene utfører eksepsjonelle kupp.

Svindel og multelikør er journalisten, arkeologen og historikeren Catharina Ingelman-Sundberg første kriminalroman. Og der må jeg nok stoppe og rette på meg selv. For selv om forlaget skriver at dette er en kriminalroman vil jeg stille en del kritiske spørsmål til den bibliotekaren som plasserer denne på krimhylla. For rett nok skjer det flere forbrytelser, og den jugoslaviske mafiaen blir innblandet, men noen kriminalroman er det ikke.

Når fengselsmaten frister

Boka handler om fem pensjonister, alle bosatt på eldresenteret Diamanten. De har vært venner i mange år, og hadde sett for seg en deilig pensjonisttilværelse i avslappende omgivelser. Men så skulle kommunen spare penger, og en skruppelløs og kald mann kjøpte Diamanten, innførte heftige sparetiltak, og medisinerte beboerne så kraftig at de stort sett sov hele døgnet. Ikke ble det mer enn to kopper kaffe om dagen, og hveteboller og marsipankake var noe de bare kunne drømme om. Det samme var lufteturer, aktiviteter og annen hygge. Og dermed vokste uhyggen og en sur og mistrøstig stemning begynte å spre seg. Helt til våre fem pensjonister oppdaget at forholdene er mye bedre i fengsel enn på eldresenteret. I fengselet får man selv velge hva man vil spise og man blir luftet en gang for dagen. Derfor bestemmer pensjonistene seg for å rømme fra Diamanten, gjøre et kupp, bli oppdaget og sone en stund i et koselig fengsel.  

Litt kjedelig

Det er en god ide, og mange lesere vil elske denne boka som har masse humor, er samfunnskritisk og har noen ganske fiffige løsninger.

Jeg har likevel noen innvendinger. Boka er for lang, og jeg kjedet meg i perioder. Og så virker det som oversetteren har slurvet. Det skal ikke være nødvendig å måtte bruke google oversettertjeneste når jeg leser en lettbent underholdningsroman som er oversatt fra svensk til norsk.

Terningkast 4

Kommentarer

 1. Hmmm, var den bedre enn 100åringen, synes du?, eller potensgiverserien?

  SvarSlett
 2. Den er som potensgiverne. Likte 100 åringen bedre.

  SvarSlett
 3. Fin blogg du har :-)

  Enig med deg - denne boka var for lang og til tider kjedelig! Kjenner jeg har lest nok om svenske pensjonister som er ute på eventyr.

  Syns hundreåringen var i en helt annen klasse - den boken likte jeg veldig godt.

  SvarSlett
 4. Hm..., da skal ikke denne boken fremskyndes i hvertfall. Takk for god omtale :)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Hvis jeg hadde hatt tid - bøker for voksne jeg har lest i høst

10 knallgode ungdomsbøker fra de siste 10 årene

Sissel Horndal : Sølvmånen : CalliidLagadus