Gå til hovedinnhold

Dimitry Glukhovsky : Metro : Bokforlaget, 591 sider


I dag kan jeg presentere en anmeldelse skrevet av dosent/professor i russisk språk, Marit Bjerkeng. Marit har oversatt en rekke bøker fra russisk til norsk, hun har skrevet Sosedi (naboer) som er et læreverk i russisk og hun er opptatt av formidling av russisk litteratur og kultur. Denne anmeldelsen sto på trykk i Altaposten 22. februar 2013, og jeg spurte om jeg kunne trykke den her. Det fikk jeg lov til, så dermed folkens; her er anmeldelsen av Metro:




Fremtidens underjordiske - med tilflukt i Moskva-metroen.

Moskva 2033 er en russisk fremtidsvisjon - en roman om tilværelsen i Moskva to tiår etter katastrofen. Akkurat hva som skjedde i 2013 får vi ikke vite, men jordoverflaten er ubeboelig, der er alt ødelagt. Man kan bare våge seg dit i beskyttelsesdrakt og med stor fare for å bli angrepet av flygende muterte monstre.

Hovedpersonen er unge Artjom, godt og vel tjue år gammel, som i god gammel eventyrstil er en utvalgt helt som får et oppdrag - nemlig å redde metroen fra angrep fra noen fæle svarte monstre. Han drar ut på en reise gjennom de mangslungne tunnelene i metroen, dette fantastiske systemet som ble bygget under Moskva fra 1930-årene av, åpnet i 1935, og som siden har vært livsnerven i denne gigantiske byen og vokst seg større og lengre og mer forgrenet - siste nye stasjon ble åpnet i august i år. Moskva-metroen er berømt for sine mange vakre og utsmykkede stasjoner, alle med sitt særpreg.

Artjom ferdes langs metrolinjer og på tett befolkede stasjoner som i denne fremtidsfiksjonen fremdeles har særpreg, ofte skremmende, med politiske motsetninger mellom kommunister og fascister, med mektige handelsforbund og religiøse sekterister, med vold og redsel, skumle vesener og overnaturlige fenomener. Lysekronene er sjelden tent lenger, vegger og tak med mosaikk og malerier er sotet ned, her er sparebluss og bål, skitne telt og kamuflasjeuniformer - maten er svinekjøtt, egg og sopp, men den evige russiske tedrikkingen er på plass! Som alle virkelige eventyrhelter møter Artjom gode hjelpere og farlige fiender, han blir utsatt for de største prøvelser og havner flere ganger i stor fare.

Artjom har lært historien å kjenne fra stefaren sin (som reddet den femårige Artjom fra et kjemperotteangrep der moren mistet livet) og vi kjenner igjen trekk fra sovjetisk historie, blant annet forsøket på å innføre et revolusjonært regime under ledelse av komiteen Interstasjonalen. Her brukes dødsdømte som arbeidskraft og de revolusjonære, som selvsagt har hovedsete på Revolusjonsplassen stasjon lover "elektrifisering av hele metroen". Det blir krig, men de revolusjonære mislykkes og må nøye seg med "den røde linjen" (på metrokartet har de ulike linjene forskjellige farger) og innse at "kommunismen kan bygges på én enkeltstående linje".

Det er ikke å undres over at denne ungdommelige spenningsdystopien også er blitt dataspill:
Se http://www.metro2033.ru/game/. Boken ble først publisert på internett, og nettsiden byr på masse utfordrende stoff. Frykt fremtiden! - står det med store bokstaver nederst på siden. Store deler av boken skildrer Artjoms ferd med våpen i sekken eller i hendene og møter med ulike fiender. Samtidig går Glukhovskij ikke av veien for å inkludere eksistensielle spørsmål i sin roman, her er diskusjoner om religiøse og moralske spørsmål - Artjom må gjøre etiske valg og vurderinger i kapitler som "Den sterkestes rett" og "Jeg tror ikke".

Romanen er en debutbok, skrevet med driv og fortellerglede av den unge forfatteren Dmitrij Glukhovskij (f. 1979). Den er blitt svært populær i Russland og er også oversatt til en mengde språk. Den norske oversettelsen er utmerket gjennomført av Dagfinn Foldøy, som har klart å gjenskape det stort sett nokså dystre miljøet nede i tunnelene og en spennende handling i et levende og naturlig norsk. Det er flott at norske forlag har begynt å gjøre forsøk på å vise bredden i den nye russiske litteraturen.

Anmeldelsen er skrevet av Marit Bjerkeng 


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Krigens modigste menn - Komsa Forlag - 103 sider : Forfatter Solgunn Solli

Operasjon Source 22. september 1943 klarte  mannskapet på tre miniubåter å ta seg inn i Kåfjord. De var tolv menn, fire i hver miniubåt, kun seks av dem kom levende fra operasjon Source.  Men hva skjedde i dagene og timene før, og hvordan var det egentlig å være gast ombord på Tirpitz?  Med utgangspunkt i sakprosabøker, opptak fra NRK, og reportasjer i aviser har jeg skrevet en bok om krigens modigste menn. Mitt mål har vært å gjøre boka så tilgjengelig som mulig, slik at alle som har lyst til å lese om heltene fra 1943 kan gjøre det. Her finner du ikke avansert marineteknologi, eller mange detaljer om våpen og torpedoer. Men du finner spenning, fortellinger om vennskap, om savn og om mot og vilje som overgår det meste av hva som kan forventes av noe menneske.  Boka er på vei fra trykkeriet og forventes å komme til Bodø og Alta i løpet av en ukes tid. Da håper jeg at nettbutikken min er helt ferdig slik at jeg kan begynne å selge boka. Den vil koste 349 kroner og i Alta og Bodø ordner

Therese Bakkevoll : Tallboy : Samlaget : 309 sider

Publisert i Altaposten 26. mai 2023   Elegant om Åsgård, Tirpitz og grenseoverskridelser   Det er 12. november og T er på jobb på akuttavdelinga på Åsgård psykiatriske sykehus i Tromsø. Hun står ved vinduet og ser mot plassen der Tirpitz ble bombet på nøyaktig samme dag mange år tidligere. T er opptatt av dramaet på Tirpitz, hun har lest seg opp på historiene om skipet, hun kjente rutinene ombord. Hun kjenner navnene på mange av de unge mennene som var ombord på krigsskipet som ble senket av tallboybomber 12. november 1944. Farfaren til T jobbet med å sikre verdiene på skipet i årevis etter krigen, og han fant noen skatter han gjemte vekk, blant annet en ring. Nå ligger bestefaren for døden, og T drar for å besøke han på sykehuset, hun vil ha de siste historiene, de siste skildringene fra en som opplevde dramaet. Men T er sliten, og i jobben som miljøterapeut på Åsgård får hun lett tak i medisiner som hjelper på søvnløshet og uro. Hun trenger ikke å gå i noe medisinskap for å hente pi

Ingvild H. Rishøi : Stargate – en julefortelling : Gyldendal : 144 sider

Publisert i Altaposten 29. november 2021 Pikene med nålestikkene        Det er 10 år gamle Ronja som har fortellerstemmen i denne uforglemmelige julefortellingen.  Ronja  bor sammen med den 16 år  gamle storesøsteren   Melis sa og  den alkoholiserte  faren.  Til tross for at det er mye kjærlighet innad i familien bruker faren det meste av sin oppmerksomhet, sine penger og sin tid på  puben Stargate på Grønland.    Jentene spiser  H avrefras  med melk til de fleste måltidene, og det e r  Melissa som ringer til  farens kreditorer og lyver for å dekke over for ham. Ronja er full av håp om at faren en dag skal få seg en jobb, betale regninger, være sammen med dem, lage mat, og være en de kan stole på . Ronja drømmer om hytteturer der faren låser døra om kvelden og sier «i kveld skal ingen ut». Storesøster  Melissa har gitt opp håpet.      Jentene er livredde for barnevernet, både fordi de kjenner barn som er blitt henta på skolen og som de aldri har sett igjen, men også fordi de bodde på