Gå til hovedinnhold

Bibliotekstoff - mest for altaværinger!


Ja, det her skjer på Alta bibliotek i september og oktober, og selv om jeg ikke lenger jobber der er jo litt av hjertet mitt der - så jeg deler og kommenterer. (Min kommentar er helt nederst, så du kan lese det flotte programmete først.) 

Her er bibliotekets tekst - klippet ut og limt rett inn her: 

Faste ting:
LÆR KIDSA KODING MANDAGER KL. 18-20
SJAKKLUBBEN TORSDAGER KL. 17-19
EVENTYRSTUND FREDAGER KL. 11-11.30

SOMMERLESFEST 12. SEPTEMBER KL. 18-19
Velkommen til avslutning for sommerles-2016! 

12. september kl. 18 braker det løs på biblioteket! 
Vi får besøk av forfatteren som har skrevet årets sommerles-fortelling «En tyv i natten», nemlig Mari Moen Holsve! 

Alle de 1125 barneskolebarna i Finnmark som har deltatt i sommerles.no kjenner til henne. 
I september kommer hun til Finnmark og besøker bibliotekene i Alta, Kvalsund, Hammerfest, Gamvik, Måsøy og Nordkapp. Dermed får alle muligheten til å treffe henne, spørre om Asbjørn og Astrid og mysteriet om Hvem stjal Mjølner og andre ting.

Vi trekker ut vinneren av gavekortet. 

Det blir popcorn og brus! 
Arrangementet er gratis.

Arrangementet i Alta inngår i Forfattersentrumsrekka – og er et samarbeid med Norsk forfattersentrum Nord-Norge. 

BOKPRESENTASJON 19. SEPTEMBER KL. 19-20
Forfatteren Kjell Kristensen presenterer boka "Da Gud ble til".

Presentasjonen av boka foregår som en kombinasjon av foredrag og samtaler om tema de fremmøtte ønsker å utdype eller diskutere nærmere, og det kan det bli både livlige og lærerike diskusjoner av. 

Kjell Kristensen har arbeidet som dramatiker og forfatter i en drøy mannsalder, og er blant annet kjent for Radioteaterserien "Men livet lever", som tok for seg forfatteren Knut Hamsuns liv og diktning. For NRK har han også skrevet TV-serien "Solens sønn og månens datter".
I tillegg har han skrevet en rekke skuespill for ulike teatre, samt utgitt en rekke skjønn- og faglitterære bøker.

Arrangementet er et samarbeid med Humanetisk forbund Alta.

FORFATTERMØTE TRUDE TEIGE 20. SEPTEMBER KL. 19-20
Finnmark fylkesbibliotek ønsker at alle i Finnmark skal få oppleve Finnmark internasjonale litteraturfestival. Derfor kommer forfatteren Trude Teige til Alta bibliotek 20. september!

Skrevet om forfatteren:
"Alle romanane til Trude Teige tar utgangspunkt i ein eller flere sanne historier. I dette foredraget fortel ho nært og personleg om korleis hennar eigne erfaringar og familiehistorie har prega forfatterskapen hennar.

Ho tar oss med tilbake til 1800-talet på Sunnmøre, du får høyre historiene bak krimbøkene, blant anna om krigen og overgrep i bedehusmiljøet. Og ho fortel om korleis eit møte med ei «tyskerjente» – som nyleg hadde flytta heim til Norge etter nesten 70 år i Tyskland – førte til at ho skreiv romanen «Mormor danset i regnet».

Teige har reist rundt i heile landet og bevega tusenvis av bokelskarar med dei sanne historien bak romanane ho har skrive."

Turneene er støttet av Nasjonalbiblioteket og utformet i samarbeid med Finnmarksbibliotekene.
Velkommen til et spennende forfattermøte!

FORSKINGSDAGENE 2016 : TEMA GRENSER
27. SEPTEMBER KL. 18-19 
Det blir Alta-premiere på filmen ”En sang for Mursal”, en film om en ung flyktningjente og hennes families håp om å få bli i Norge.  Filmen er ved filmskaper Kristin Nicolaysen og 
co-produsent og universitetslektor Ragnhildur Asvaldsdottir.

Hva skjer når du må krysse grenser? Utsette deg for nye smertegrenser! Og hva skjer når du møter det nye samfunnet som er helt ukjent og har helt andre grensesettinger for hva som er rett og galt.

På Alta bibliotek denne kvelden inviterer vi til ekte historier og dialog. 

- Innledning ved UiT
- Flyktningtjenesten om forholdene i Alta 
- Sissel Bakke, verge for enslige mindreårige asylsøkere
- Fortelling fra unge flyktninger i dagens Alta

Kl. 19.00 på Aurora Kino: 
- Introduksjon v/ Filmverkstedet og Nicolaysen Film AS 
- Filmvisning "En sang for Mursal"

Lett servering i anledning filmpremiere.
Velkommen!

29. SEPTEMBER KL. 18-19
Under Forskningsdagene 2016 vil professor Andi Weydahl ved UiT, Campus Alta, presentere resultatene fra et 10-ukers treningsopplegg for mosjonister med forskjellige døgnrytmer. 
Noen personer trives best om morgenen og noen best på kvelden. Dessuten har vi i Alta mørketid og midnattssol. Flere har undret seg på om treningen har samme virkning uansett mennesketype og uansett lysforhold. Foredraget vil presentere hva vi gjorde for å finne ut mer og hva vi fant.
Etter foredraget får du anledning til å bli sjekket om du er morgenfugl eller natteravn og dermed hvordan du bør trene.

TEGNESERIEKURS ONSDAG 5. OKTOBER & TORSDAG 6. OKTOBER
Kl. 11.00 - 14.00 (DU MÅ DELTA BEGGE DAGER)

FINNMARKSSTREKER er et nybegynnerkurs i å lage tegneserier for deg som er mellom 14 og 19 år.

På kurset lærer du hele prosessen med å lage tegneserier. Hvordan få idéer, manusoppbygging, hvordan sette sammen tekst og bilde best mulig, tegneteknikker, materialbruk osv. 

Kursledere er Geir Moen og Sigbjørn Lilleeng. Begge er profesjonelle tegneserieskapere. Moen har laget tegneseriene Asfalt, Skinny T, De fire store og nå sist en kritikerrost tegneserieadapsjon av Peer Gynt. Lilleeng har laget tegneseriene Generator og Nebelgrad blues, samt Apefjes-serien. Begge har lang erfaring med å holde tegneseriekurs for ungdom.

Kurset er GRATIS. Deltakerne får alt utstyr de trenger. Etter kurset blir tegneseriene samlet i et hefte som deles ut på avslutningen under Seriefest på Alta bibliotek torsdag 6. oktober kl. 16-18.

Det er begrenset med plass, så vær tidlig ute. 
Påmelding til Stine: stba@alta.kommune.no eller tlf: 78 45 58 50

SERIEFEST TORSDAG 6. OKTOBER KL. 16 -18
Seriefest er ungdommens egen tegneseriefestival. 
Den niende kunstart blir feiret med utstilling, tegnerbesøk og aktiviteter. 

16.00 -16.30: Åpning av utstilling og lansering av tegneserieheftet av alle tegneseriene fra tegneseriekurset Finnmarksstreker! 
16.30-17.00: Presentasjon av tegneserier
17.00 – 17.30: Serietegner på bestilling: Du bestemmer hva tegneserieskaperne Geir Moen og Sigbjørn Lilleeng skal tegne! 
17.30 – 18.00: Tegneseriequiz - du kan teste tegneseriekunnskapene dine og vinne premie!
Seriefest er en feiring av nye tegneserier, nye serieskapere, nye figurer, nye idéer og tegneserielesere!

Arrangementet er gratis. Velkommen!

Og her er min kommentar: 

Jeg vil også lære koding - men siden jeg har passert førti med noen år, er jeg ikke i målgruppa. Sjakk - nja, gi meg heller bridge, mitt favorittkortspill.  Eventyrstundene på Alta bibliotek med Monika eller Annelene, eller begge to, bruker å være en fryd å få være med på, så har du tid og lyst kan du sikkert få deg en plass på amfieet. Men husk å komme litt før 11, for det blir fullt.
Ellers så gleder jeg meg til å se filmen min venninne Kristin har laget om Mursal, ei ung flyktningjente. Filmen handler  om familiens kamp om å få bli i Alta og Norge, og jeg tror jeg trenger kleenex på akkurat den.
Og så er det tegneseriekurs (også for ungdom) med Geir Moen og Sigbjørn Lilleeng. Sigbjørn Lilleeng skrev jeg om i 2012, da jeg ga Apefjes en femmer. 




Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Krigens modigste menn - Komsa Forlag - 103 sider : Forfatter Solgunn Solli

Operasjon Source 22. september 1943 klarte  mannskapet på tre miniubåter å ta seg inn i Kåfjord. De var tolv menn, fire i hver miniubåt, kun seks av dem kom levende fra operasjon Source.  Men hva skjedde i dagene og timene før, og hvordan var det egentlig å være gast ombord på Tirpitz?  Med utgangspunkt i sakprosabøker, opptak fra NRK, og reportasjer i aviser har jeg skrevet en bok om krigens modigste menn. Mitt mål har vært å gjøre boka så tilgjengelig som mulig, slik at alle som har lyst til å lese om heltene fra 1943 kan gjøre det. Her finner du ikke avansert marineteknologi, eller mange detaljer om våpen og torpedoer. Men du finner spenning, fortellinger om vennskap, om savn og om mot og vilje som overgår det meste av hva som kan forventes av noe menneske.  Boka er på vei fra trykkeriet og forventes å komme til Bodø og Alta i løpet av en ukes tid. Da håper jeg at nettbutikken min er helt ferdig slik at jeg kan begynne å selge boka. Den vil koste 349 kroner og i Alta og Bodø ordner

Gro Dahle : Hvem som helst, hvor som helst : Cappelen Damm, 154 sider

  Lekent og spenstig - Publisert i Altaposten 14. desember 2009 Gro Dahle er kanskje mest kjent for barnbøkene hun har gitt ut sammen med ektemannen Svein Nyhus, men hun har skrevet nær 50 bøker, deriblant flere diktsamlinger, prosabøker og novellesamlinger. Hvem som helst, hvor som helst inneholder 19 noveller, der 6 er delvis bearbeidede utgaver av tidligere publiserte noveller. Å lese tekster som Gro Dahle har skrevet gjør meg rett og slett glad. Slik var det også denne gangen. Språket er nydelig og temaene er allmenngyldige og viktige. Utdraget under er hentet fra novellen ”Du kan kalle meg hva du vil”, som tar for seg et vanskelig mor – datter forhold. ”Jeg så henne aldri når hun ikke hadde ansiktet på seg. Jo, én gang. Da hadde hun sittet i stuen fullstendig oppløst i tanker. Da var hun så naken i ansiktet at jeg så rett inn gjennom panseret av muskler og hud og skinn. ” Dahle har en skrivestil som til tider grenser til det naive, samtidig som bildene og temaene repeteres.

Steffen tar sin del av ansvaret / Christian Valeur

Christian Valeur : Steffen tar sin del av ansvare t ; Aschehoug, 261 s./ Publisert i Altaposten Seig samtidsroman Det er mulig underbevisstheten min tenkte følgende da jeg valgte ut denne boken: Nå har jeg lest så mange gode utenlandske bøker at det er på tide med en middelmådig norsk roman. Forfatteren er en ung debutant, 23 år gamle Christian Valeur. Han tar for seg det temaet som har vært mest beskrevet i den norske skjønnlitteraturen de siste årene. Nemlig en ung umoden halvstudert mann på jakt etter meningen med livet. Valeur har sine egne kreative metoder for å gjøre stoffet til sitt eget, men når boken er ferdig lest er jeg langt fra fornøyd. Hovedpersonen er Steffen Schiøtz, han er også 23 år gammel og sliter med de fleste aspekter i voksenlivet. Han blir veldig opptatt av miljøet, og stiller de underligste spørsmålene til seg selv og andre. Hva er det mest miljøvennlige alternativet når man skal tørke hendene, papir eller lufttørker? Redder man miljøet når man spiser opp gam