Ingvild Trøite Johnsen : I et nordnorsk Nøtteskall : Utenfor Allfarvei Forlag : 128 sider

Forlaget advarer om at dette ikke er en bok for sarte sjeler, og etter å ha lest gjennom den tegneglade psykologen fra Sør-Varanger sin ferske humorbok er jeg litt enig. Dette er nordnorsk humor med saftig språk og høy skrattefaktor, i en fin blanding av tegninger og tekst, og det spares ikke på konfekten! Her er bannskap og råhet, og alt serveres med ekte finnmarksdialekt. 

 De fleste oppslagene medfører bevegelse av smilemusklene for leseren, men det er noen som utmerker seg spesielt. Min favoritt er nordnorsk selskapslek, en lek for voksne som det for meg virker som oppstår helt spontant i enhver sammenheng der det er flere enn tre personer samlet. 

I min familie heter det at vi har «bløtkakesamtaler». Man snakker om andre, og så fører det automatisk til at man kommer innpå tanta som bodde i det blå huset en gang i syttiåra, og hun hadde jo en onkel som bodde i andre etasje hos det ekteparet, og hvordan gikk det nå med dattera, og de hadde jo også en nabo, han som alltid hadde brun lue og smilte så pent?  

 

Det er mange oppslag om været, og hvor utfordrende det er når de sørpå melder om at sommeren er kommet til Norge, og finnmarkingene fremdeles har to meter snø å bale med. Den nordnorske barneoppdragelsen får også litt plass, og det er tydelig at Trøite Johnsen har fått med seg at det er stor forskjell på barneoppdragelse i Finnmark og lenger sør. At ungene tidlig blir selvstendig og får grundig kunnskap om livets harde realiteter blir fremstilt med stor troverdighet.  

 

I forordet til boka forteller forfatteren litt om hvordan hun ser på den nordnorske humoren, det røffe språket og den barske naturen. Hun trekker frem vår nære historie med krig, fornorskningspolitikk og overvåking og hvor høyt man som finnmarking må rope for å bli hørt. 


I god humor ligger det ofte mye alvor i bunnen og med denne utgivelsen viser forfatteren at hun er en moden og treffsikker humorist som med hjelp av enkle strektegninger og få ord klarer å treffe mange spikre rett på hodet. 


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hvis jeg hadde hatt tid - bøker for voksne jeg har lest i høst

Sissel Horndal : Sølvmånen : CalliidLagadus

Lasarettmoen - feltsykehus og krigsminner i Finnmark