10 knallgode ungdomsbøker fra de siste 10 årene


Jeg får en del spørsmål om gode ungdomsbøker som kan fungere for både gutter og jenter – her er en bloggpost med 10 skikkelige gode ungdomsbøker som godt kan leses av voksne også. J

 

John Green : Faen ta skjebnen : Gyldendal - 338 sider 

 

Dette er verdens beste ungdomsbok! Jeg mener det – den har alt! Jente og gutt som to likeverdige hovedpersoner – upolert – kreft, tårer – vennskap – jeg hulket meg gjennom de siste 100 sidene – og det er laget film av den så elevene kan se filmen også! 

 

Siri Pettersen : Odinsbarn : Gyldendal : 621 sider 

 

Første boka om femten år gamle Hirka. Har du ikke lest denne serien har du virkelig noe å glede deg til. En bok for godt trente ungdomslesere og for voksne. 

 

Annabel Pitcher : Søsteren min på peishyllen : Cappelen Damm – 203 sider


Den ti år gamle hovedpersonen har en søster på peishylla, det som ble igjen av henne etter en terroraksjon i London. Selv er han venneløs og deppa, og det sammer er faren og storesøstra. Jeg gråt puta våt......Anbefales så inderlig for både gutter og jenter, her er vennskap, rasisme, kjærlighet, hat, sorg og savn og håp i bøttevis. 

 

 

Ann Helen Kolås Ingebrigtsen : Sinne : Samlaget : 203 sider


Hovedpersonen  Synne er en jente som har ADHD, hun sliter med følelsene sine, med forventing om medisinering og konsekvensene av usynlig og synling mobbing. Jeg ble så revet med av denne historien at jeg måtte ha pauser for å klare å fordøye handlingen. Mobbing, utfrysing, usynliggjøring, latterliggjøring, er godt og realistisk beskrevet, ja, jeg ble nesten uvel av å lese om hvordan Synne hadde det. I bakgrunnen finnes voksne som vil vel men som glemmer å høre på hva ungdommen faktisk sier, og som ikke helt klarer å se hva som foregår. Helt realistisk og hverdagen for mange ungdommer. 

 

 

Sigrid Agnethe Hansen : Ser du dette : Samlaget : 140 sider 

 

Noe skjedde med Anna i Tromsø, noe fælt som gjorde at hun ikke lenger klarte å gå på skolen og det ble så ille at foreldrene hennes måtte finne seg nye jobber og hele tilværelsen deres ble totalt forandret. Men vi som lesere vet ikke hva som skjedde før godt over halvveis inn i romanen. - Vi er i et ungdomsmiljø, det er nakenbilder på avveie, mobbing, forelskelser, og nye og gamle venner. 

 

Ingelin Røssland : OMG – Lettlest ungdomsbok: 113 sider  (jeg brukte 30 minutt å lese denne)


Femten år gamle Maria har havna skikkelig på galeien og den kvelden hun blir kjørt hjem i en politibil blir livet hennes endret ganske dramatisk. Maria er en ganske typisk ungdomsskolejente som ikke klarer å innfri alle krav og forventinger som samfunnet og familien setter til henne, og hun kan finne på å velge venner foran familie i enkelte sammenhenger, slik hun gjorde på bestefarens siste bursdag. Maria visste jo ikke at det skulle bli den siste bursdagen han feiret, og hun var så glad i ham, mye mer glad i ham enn hun var i bestemora, og skyld og skamfølelsene hun blir påtvunget av mor og delvis bestemor i begravelsen til bestefaren bygger en ganske tykk mur innad i familien. 

 

 

Kathrine Nedrejord : De tre siste ungdomsbøkene hennes med handling fra Finnmark er virkelig gode: 

 

Hvem er jeg når du blir borte : 138 sider  Kjøllefjord : Jenny går i niende klasse på Kjøllefjord ungdomsskole. Bestevennen Henning går i tiende, og der går også Julian, en gutt som nylig har flyttet til bygda og som Jenny er forelska i.  En morgen  springer Jenny og Julian på hverandre  og kolliderer kraftig. De rødmer og fjaser og Jenny kommer for sent til timen. I klasserommet er det en rar stillhet som ikke lar seg forklare før læreren forteller at Michael, en gutt i klassen, er død. Dødsfallet var ikke forårsaket av et uhell eller langvarig sykdom, det var selvmord.


Slepp meg: 206 sider - Tana :  Anna er hovedpersonen, hun går på ungdomsskolen i Seida, og er en sjenert bokelsker som rødmer som en fullmoden tomat i pinlige situasjoner, og pinlige situasjoner er ofte situasjoner som inkluderer pene gutter. 

Anna har bare en venninne, Amanda , skolens mest populære jente,  ei jente som sier stygge ting om alle de andre jentene på skolen. Amanda er utstudert ond, og hun bruker mye energi på å rakke ned på Anna, noe Anna ikke klarer å ta inn over seg fordi hun er så redd for å miste den eneste vennen hun har. Men plutselig dukker det en ny gutt opp i bygda, og han foretrekker Anna. Amanda blir utfordret og det blir langt fra vakkert. 

Det Sara skjuler - 160 sider - Karasjok Ungdomsbøker har ofte veldig markerte forskjeller som er med på å lage konfliktene i boka, og i denne boka blir kontrastene veldig tydelige. Det er mørkt og lyst, det er før og etter og det er de andre og oss. Dessverre er hovedtemaet, voldtekt, evig aktuelt, og boka er med på å rette fokus på seksuelle overgrep og hva som skjer både med de som blir direkte rammet og menneskene rundt. Boka er spennende på flere nivå, og det gjør at det blir vanskelig å legge den fra seg. Hvem var det som voldtok Sara, og kommer Lajla til å utsette seg selv for fare i jakten på ham? 

 

Monika Steinholm : Fuck verden: Schibsted : 213 sider 

 16 år gamle Gunn har det ikke så lett. Inntil for noen uker siden bodde hun og mora i Trondheim, og selv om tilværelsen ikke akkurat var perfekt, så var den i alle fall kjent. Men så døde bestemora som bodde på Håkøya, en liten øy i Tromsø kommune. Mora arva huset og bestemte seg for å flytte til hjemplassen. Hun jobber som telesexvertinne og har ingen bindinger til bartebyen, så for henne var det enkelt å flytte. Hun har telefonen med seg hele tiden og det er ofte opptatt på linja.  Gunn prøver å distansere seg fra de automatiske frasene og pustingen og stønningen som følger med moras jobb, med enkelt er det ikke. - Det blir drama, kjærlighet, mange turer til Tromsø by, og mye drama! Kommentarer

Populære innlegg